7 стъпки за успешна социално медийна стратегия - Първа Българска Online Рекламна Агенция - НОВА РЕКЛАМА

Рекламна Агенция - НОВА РЕКЛАМА - <<< - ВЪНШНА - ПЕЧАТНА - СУВЕНИРНА - WEB ДИЗАЙН - ФОТОГРАФИЯ >>>

 

НОВОСТИ И ПРОМОЦИИ

>>>Т О П ..Ц Е Н И...

  • Флаери А6 с включен дизайн. - 150 лв за 1000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 170 лв за 2000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 190 лв за 3000 броя.

АКТУАЛНА ЦЕНОВА ЛИСТА

>>> Н О В И Н И

YouTube вече е отворен за рекламодатели от България

Платформата за видеосподеляне YouTube вече позволява купуване на реклама от България, съобщиха в блога си Google...към цялата статия

Няколко аномалии са най-интересното на рекламния пазар през 2013г., показа годишният форум на индустрията

Събитието събира рекламната индустрия за оценка на случилото се през последната година и прогноза за предстоящата. Изводите за 2013 г. и този път не бяха добри, а очакванията за 2014 г. - студени...към цялата статия

А ти какво измисли за ФАРА 2010?

А ти какво измисли? Това ще е актуалният лозунг, който трябва да обедини българските рекламисти на поредния фестивал на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Единадесетото издание на събитието по традиция ще бъде в курорта "Албена"...към цялата статия

Има лоша реклама

Диалогът е приблизителен. Води се многократно в периода март - септември 2009...към цялата статия

7 стъпки за успешна социално медийна стратегия...към цялата статия

Инвестирайте в реклама по време на криза

Това не е наш съвет, а съвет на един от най-авторитетните всекидневници Financial Times....към цялата статия

Забраняват рекламата на цигари

Закон за пълна забрана за рекламата на тютюневи изделия се подготвя в парламента, съобщиха от ГЕРБ...към цялата статия

Премахват незаконните рекламни съоръжения

До края на годината трябва да се премахнат всички незаконни рекламни съоръжения...към цялата статия

Свържете се с нас:

My status

офис: гр. Варна, бул. "Христо Смирненски" 1, местност "Сотира"

мобилен: +359 884 214 882

тел.: +359 52 600 551

e-mail: nova_reklama@mail.bg

 
 

7 стъпки за успешна социално медийна стратегия

Според доклад за маркетинга в социалните медии през 2010, 67% от маркетинговите специалисти планират да увеличат използването на социално медийните канали включващи блогове, Twitter и Facebook. След като все повече компании интегрират социални медии в техните маркетингови и комуникационни планове се подчертава нуждата за създаването на стратегия за социалните медии. Без стратегия, вие без съмнение ще заседнете или потънете в социалните медии.

Затова, как точно вие ще разработите тази стратегия?

Лесно е. Предлагам ви практичен подход за разработването на социално медийна стратегия за вашия бизнес.

Необходимото условие

За голяма компания ли работите? Преди да разработите стратегията си, бъдете сигурен, че мениджмънта над вас вярва в социалните медии и че първата цел не е продажби, продажби, продажби. С други думи, ако вашият бизнес скача в социалните медии, защото “всеки друг прави това” или защото вие искате да продавате продукт вместо да изграждате взаимоотношения, моля стойте настрана от социални медии. Социалните медии са дългосрочен ангажимент, а не маркетингов трик.

Ако имате проблеми при убеждаването на вашия екип, че социалните медии трябва да бъдат интегрирани във вашия маркетингов план, контрирайте всякакви безпокойства.

Важно е за организацията разбере, че тестването и експериментирането са ключови за успеха. Това идва по естествен път в организация чиято култура прегръща това да бъде проактивна и отворена. Причината защо всички бизнеси трябва да имат социално медийна стратегия е тази, че стратегията предпазва от всякакви обърквания и показва защо социалните медии са приложими към вашите общи бизнес цели.

Предлагам ви седем ключови точки за размисъл…

1. Определете вашите цели

Определете кой владее социалните медии. Независимо дали става въпроса за маркетинг, PR или комуникации, те нямат връзка помежду си. В перфектния социално медиен свят за бизнеса, социалните медии внедряват колективен подход.

Това което е важно, е да разберете вашите социално медийни цели и как те се свързват с цялостните цели на вашата компания.

Поддържайте ги специфични, измерваеми, постижими, реалистични/релевантни и навременни.

2. Проучвайте, проучвайте и проучвайте

Вместо да скачате и с двата крака в социално медийния басейн, направете внимателна маневра за да знаете какво да очаквате. Втората стъпка за създаването на ефективна социално медийна стратегия е проучване.

- Разработете списък от социално медийни сайтове, където може потенциално да се обвържете с хора. Списъкът е най-добре да започне с Twitter, Facebook, LinkedIn и няколко избрани блога и форуми.

- Проверете всеки от сайтовете в списъка ви и направете допълнително проучване за да определите приложимостта им чрез търсене на името на марката ви, вашите конкуренти и вашите таргет ключови думи. Слушайте какво става там, идентифицирайте и разберете вашата таргет аудитория.

3. Създайте виртуален бележник на контакти и съдържание

Когато социалните медии се разработват правилно, взаимоотношенията ще се изградят по естествен начин. Започнете да създавате връзки като следвате дискусии. Може да правите това като се абонирате за блогове от вашата индустрия и създавайки списък от влиятелни хора, които са свързани с вашата сфера.

Това създава удобство, когато е време да предоставите съдържание на вашите социални мрежи.

4. Присъединете се към дискусията и създайте взаимоотношения

Сега е време да започнете да използвате това, което сте научили от проучването. Може да започнете с присъединяването на дискусии, пускайки коментари в блогове и форуми, отговаряйки на въпроси в Yahoo и LinkedIn, присъединявайки се към групи от вашата индустрия, както и към чатове в Twitter.

Започнете да създавате взаимоотношения следвайки и добавяйки като приятели влиятелни хора и тези от вашата индустрия. Не търсете просто хора с хиляди последователи; вие ще бъдете изненадан от стойността, който някои със само няколкостотин последователи предоставя.

5. Заздравете взаимоотношенията

Лесно е да се криете зад вашия аватар или снимка на профила, но контакта лице в лице е невероятно силен. Аз мисля, че все повече хора вече осъзнават колко е подценено личното общуване, заради напредъка на социалните медии, позволяващ на хората да се “крият.”

Присъствайте на офлайн събития от вашата индустрия – не само за да заздравите знанията си, но също така да създадете и заздравите взаимоотношения с тези, с които може и да сте се опознали в социалните медии, но не сте се срещали лично.

6. Измерване на резултатите

Вие имате цели нали? Това значи, че трябва да можете да измерите вашия успех.

Запомнете, това което измервате ще се свърже с целите на вашата социално медийна стратегия.

Нека погледнем към някои общоприети цели:

- Подобряване на присъствието на марката в социалните канали – целта на измерването тук е увеличаване на броя последователи в Twitter, броя фенове във Facebook, броя коментари, колко пъти е била споменавана вашата марка в блогове и форуми и др.

- Увеличаване на позитивното мнение за вашата марка – целта тук е да се конвертира броя на позитивните мнения, като се вземат в предвид негативните коментари. Подобри ли се съотношението между позитивни и негативни коментари? Започнете да действате.

- Разработване на взаимоотношения за бъдещи възможности за партньорства – тази цел е да държите връзка с тези, с които вече сте свързани. Например – ако срещнете потенциален говорител за вашия уебинар, включете този човек във вашия дигитален бележник.

- Увеличаване на трафика към уебсайта ви – следете посетителите на вашия уебсайт и кой от коя социална медия идва. Ако промотирате събитие чрез социални медии, помислете за използването на уникален код за проследяване на кампанията.

Измерването на социалните медии е обект на безкраен дебат. Какви метрики използвате за да измервате социалните медии? Коя цел на вашата кампания измервате с тези метрики?

7. Анализирайте, адаптирайте и подобрявайте

Вашата социално медийна стратегия не свърша с измерването; тя се простира извън него. Вие имате нужда да анализирате вашите социално медийни кампании, да адаптирате нови открития в моментните ви процеси и да подобрите вашите усилия.

Тестването и експериментирането ще подобрят вашите социално медийни усилия.

След като се гмуркате на по-дълбоко в безкрайния социално медиен басейн, вие бързо ще разберете как той работи и как не функционира.

Нещо повече, вие ще разработите любими за използване инструменти, ще осъзнаете, че има определени дни и време, когато не е подходящо да сте активен в социалните медии и ще стигнете до заключението, че има още много да учите. Това е един прекрасен нов свят и аз се надявам, че много от вас са развълнувани да бъдат част от него, както съм аз.

Заключение

Социално медийните стратегии ще варират за всеки бизнес и всяка индустрия. Все пак, едно нещо е ясно: социалните медии имат нужда от екипна работа с цели да бъдат успешно интегрирани в глобалните цели на вашата компания.

Казано по принцип, аз виждам социалните медии като стратегия, а не като тактика. Аз разглеждам социално медийни платформи като блогове, Twitter, Facebook и др., като тактики, които се свързват със социално медийната стратегия. С други думи, очертайте вашата стратегия и я подкрепяйте с тактики. Без внимателно начертан план, вие вероятно ще бъдете затрупан от социалните медии и дори по-лошо, ще бъдете заличен от тях.

Материалът е преведен от Social Media Examiner и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Ник Шайн

   

....>Начало ....>Услуги ....>Продукти ....>Клиенти ....>Форум ....>Контакти

Copyright 2014, re-kla-ma.com All rights reserved.
Designed by NOVA BG Ad.
Форум за реклама