А ти какво измисли за ФАРА 2010? - Първа Българска Online Рекламна Агенция - НОВА РЕКЛАМА

Рекламна Агенция - НОВА РЕКЛАМА - <<< - ВЪНШНА - ПЕЧАТНА - СУВЕНИРНА - WEB ДИЗАЙН - ФОТОГРАФИЯ >>>

 

НОВОСТИ И ПРОМОЦИИ

>>>Т О П ..Ц Е Н И...

  • Флаери А6 с включен дизайн. - 150 лв за 1000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 170 лв за 2000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 190 лв за 3000 броя.

АКТУАЛНА ЦЕНОВА ЛИСТА

>>> Н О В И Н И

YouTube вече е отворен за рекламодатели от България

Платформата за видеосподеляне YouTube вече позволява купуване на реклама от България, съобщиха в блога си Google...към цялата статия

Няколко аномалии са най-интересното на рекламния пазар през 2013г., показа годишният форум на индустрията

Събитието събира рекламната индустрия за оценка на случилото се през последната година и прогноза за предстоящата. Изводите за 2013 г. и този път не бяха добри, а очакванията за 2014 г. - студени...към цялата статия

А ти какво измисли за ФАРА 2010?

А ти какво измисли? Това ще е актуалният лозунг, който трябва да обедини българските рекламисти на поредния фестивал на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Единадесетото издание на събитието по традиция ще бъде в курорта "Албена"...към цялата статия

Има лоша реклама

Диалогът е приблизителен. Води се многократно в периода март - септември 2009...към цялата статия

7 стъпки за успешна социално медийна стратегия...към цялата статия

Инвестирайте в реклама по време на криза

Това не е наш съвет, а съвет на един от най-авторитетните всекидневници Financial Times....към цялата статия

Забраняват рекламата на цигари

Закон за пълна забрана за рекламата на тютюневи изделия се подготвя в парламента, съобщиха от ГЕРБ...към цялата статия

Премахват незаконните рекламни съоръжения

До края на годината трябва да се премахнат всички незаконни рекламни съоръжения...към цялата статия

Свържете се с нас:

My status

офис: гр. Варна, бул. "Христо Смирненски" 1, местност "Сотира"

мобилен: +359 884 214 882

тел.: +359 52 600 551

e-mail: nova_reklama@mail.bg

 
 

А ти какво измисли за ФАРА 2010?

Как българските рекламисти ще измерят креативността си в "Албена"

А ти какво измисли? Това ще е актуалният лозунг, който трябва да обедини българските рекламисти на поредния фестивал на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Единадесетото издание на събитието по традиция ще бъде в курорта "Албена". Тази година активните дни за "измерването" на рекламистките постижения от последната година ще бъдат от 8 до 11 септември в курорта "Албена". Тогава ще стане известно кои са големите победители за 2010 година. Ще се разбере и защо рекламният бизнес НЕ е рухнал в условията на финансовата криза (каквито бяха прогнозите), дали намаляването на бюджетите за реклама са ограничили и креативните възможности на гилдията, какво е поведението на клиентите напоследък, как се използват за креативни цели традиционните медийни канали, кои са новите такива и какво от това, че заявките за участие във фестивала намаляват. Тази година те са два пъти по-малко от тези през 2008 г., например - 290 срещу 570. Категориите обаче пак са 14 и са в областите: "Тв реклама, кинореклама и други филмови форми"; "Радиореклама"; "Пресреклама"; Out of Home, "Директен маркетинг", "Дизайн", "Интерактив", "Автореклама", "Събития", "Търговски промоции", "Рекламна кампания", "Креативно използване на традиционна медия", "Нови комуникационни канали" и "Интегрирана кампания". Участниците ще бъдат оценявани от две групи жури - творческо и медийно, като второто ще отсява най-добрите в последните три категории.

От 290-те претенденти за "чадърчетата" на ФАРА 2010 най-голямо стълпотворение има в категорията "Дизайн" (подкатегория "Корпоративна и бранд идентичност"). Следват я категориите "Интерактив" (подкатегория "Онлайн реклама" за творческите категории") и "Креативно използване на традиционна медия за медийните категории".

Заявките

Първенци по заявки в различните надпревари са агенциите DDB Sofia - 31, reforma - 22, и Ogilvy Group - 20. За справка: миналата година New Moment New Ideas Company се състезава с 44 заявки, а по-миналата същата агенция пак бе отличник, но с 39. Рекламистите обаче са категорични, че броят им не е никаква гаранция за качеството. Затова надеждите им са, че тази година на фестивала ще има още по-провокативни и още по-нестандартни решения. "По-малкото заявки имат двуяко значение - по време на криза агенциите са по-внимателни, избират за състезанието само най-доброто и само това, което има най-големи шансове за награда. Все пак участието се заплаща. Преди кризата имаше тенденция в надпреварата да се включват и такива заявки, които нямаха място там, те бяха по-скоро случайни. Благодарение на подобни заявки обаче фестивалите са финансово здрави. Убеден съм, че тази година няма да има недоразумения. Това автоматично ще рефлектира върху работата на журито - няма да има никаква почивка", коментира за "БАНКЕРЪ" Иван Киров, творчески директор на McCann Erickson Sofia. Агенцията ще кандидатства с няколко заявки, сред които е кампанията "Къде е млякото" на Nesguik.

"Абсолютно нормално е агенциите, които са от по-дълго време на пазара, да забавят темпото - когато си на по-висока позиция, имаш по-бавен ръст. Когато си само на три години и си започнал от нулата, набираш скорост много по-бързо. Това е закономерно - млади сме, сега се развиваме и натрупваме клиенти. Имаме няколко неща, направени през годината, които задължително трябва и участват във фестивала", обяснява Десислава Тодорова-Олованова, член на медийното жури на ФАРА 2010 и изпълнителен директор на reforma. Агенцията е втора по заявки, сред които са и тези на Национална пациентска асоциация и на Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил". "Предизвикателството пред по-младите агенции е да приемат и по-нестандартни клиенти и с енергията на младостта си да създадат провокативни кампании. Интересът ни е към развитието на нови комуникационни канали, не се страхуваме да експериментираме", допълва Десислава Олованова.

Пазарът

Какво се е променило в рекламния бизнес от миналогодишното издание на ФАРА? "Всичко в рекламата е свито, клиентите са много по-предпазливи, повечето от тях искат не имиджови, а продуктови кампании, които целят конкретно решение на проблеми. Всичко е в краткосрочен аспект", категорична е Десислава Олованова от reforma. Прогнозира, че най-голяма ще бъде конкуренцията в категорията "Интерактив". Мотивира се така - това е относително евтин и изключително ефективен и фокусиран медиен канал.

Според Иван Киров рекламният пазар не се е променил от миналата година - намалените бюджети за реклама водят единствено до намалени бюджети за реклама. Големите бюджети са свързани с брандове, които не могат да бъдат изместени към интернет, който е ефективен за интернет поколението.

А ти какво измисли?

Авторът на посланието е McCann Erickson Sofia. На страницата на ФАРА 2010 под него стои празно място, наподобяващо онези билбордове, на които пише "Място за вашата реклама". "Целта на фестивала е да награди рекламното послание с най-доброто съдържание. Отговорност за него носи не само журито, тя е и на редовия копирайтър. Всяка година има недоволни, те мърморят, че няма истински добри послания. Затова ние казваме следното: "Да, няма. А ти какво измисли, за да има?", категоричен е Иван Киров. Според него би могло да има по-голяма нахъсаност и да се правят неща като за рекламен фестивал. Освен това един от основните проблеми на рекламистите в България е, че журито на подобни събития прави компромиси с произведенията на българските рекламисти. Допуска ги и ги награждава на финала, напук на ясното съзнание, че те нямат никакъв шанс на международни фестивали. "У нас често липсва професионализъм, но често той не пречи на търговските резултати на някое рекламно послание", твърди още Киров. Наблюденията му сочат, че потребителите са свикнали рекламата да бъде скучна и безсмислена и трудно биха приели нещо различно. Ако трябва да се анализират българските рекламни послания - основният им проблем е, че те масово са безсмислени. "Рекламата трябва да бъде отговорна за масовостта си - не може да бъде ефективна на всяка цена", допълни още творческият директор на McCann Erickson Sofia.

Прегледът на това, какво точно са измислили родните рекламисти за последната една година стартира само след няколко дни. Обединителната надежда и на потребители, и на създатели на рекламни послания е, че показаното няма да бъде безсмислено. Ободрителното е, че все пак и клиентите, и аудиторията ще стават все по-претенциозни към това, което рекламата им казва. Както и към начина, по който им го поднася. Редуцираните заявки и бюджети, особено в категории като пресреклама и събития, дори и телевизия, пък са основателно предизвикателство към креативността.

***
Творческо жури:
Председател - Мария Тодорова (творчески директор на Ogilvy Group)
Членове: Андрей Андреев-Вини (творчески директор - New Moment New Ideas Company), Велина Мавродинова (творчески директор - студио "Ентусиазъм"), Иван Киров (творчески директор - McCann Erickson София), Йордан Жечев (творчески директор - DDB Sofia), Калин Димитров (старши художествен директор - Publicis MARC), Кирил Стоянов (творчески директор - "Графити ББДО"), Марсел Леви (творчески директор - Noble Graphics Creative Studio), Мартин Димитров (творчески директор - reforma), Орлин Карагьозов (творчески директор - Clockwork), Светослав Тодоров (почетен творчески директор - AMEXY), Тихомир Златев (артдиректор - ARCHER IDEAS)

***
Медийно жури:
Валентин Делчев (творчески директор - DeConi), Десислава Стоянова (изпълнителен директор - Zenith Optimedia (Publicis), Десислава Тодорова-Олованова (изпълнителен директор - reforma), Добромир Джуров (директор клиенти - DDB Sofia), Лили Георгиева (лидер - Mindshare), Пламена Филипова (медия директор - рекламна агенция КРЕС), Чавдар Кенаров (съосновател и творчески директор - Noble Graphics Creative Studio).

Източник: в. Банкер

   

....>Начало ....>Услуги ....>Продукти ....>Клиенти ....>Форум ....>Контакти

Copyright 2010, nova-reklama.hit.bg All rights reserved.
Designed by NOVA Adv.
Форум за реклама