Няколко аномалии са най-интересното на рекламния пазар през 2013г., показа годишният форум на индустрията

Рекламна Агенция - НОВА РЕКЛАМА - <<< - ВЪНШНА - ПЕЧАТНА - СУВЕНИРНА - WEB ДИЗАЙН - ФОТОГРАФИЯ >>>

 

НОВОСТИ И ПРОМОЦИИ

>>>Т О П ..Ц Е Н И...

  • Флаери А6 с включен дизайн. - 150 лв за 1000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 170 лв за 2000 броя.
  • Флаери А6 с включен дизайн - 190 лв за 3000 броя.

АКТУАЛНА ЦЕНОВА ЛИСТА

>>> Н О В И Н И

YouTube вече е отворен за рекламодатели от България

Платформата за видеосподеляне YouTube вече позволява купуване на реклама от България, съобщиха в блога си Google...към цялата статия

Няколко аномалии са най-интересното на рекламния пазар през 2013г., показа годишният форум на индустрията

Събитието събира рекламната индустрия за оценка на случилото се през последната година и прогноза за предстоящата. Изводите за 2013 г. и този път не бяха добри, а очакванията за 2014 г. - студени...към цялата статия

А ти какво измисли за ФАРА 2010?

А ти какво измисли? Това ще е актуалният лозунг, който трябва да обедини българските рекламисти на поредния фестивал на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Единадесетото издание на събитието по традиция ще бъде в курорта "Албена"...към цялата статия

Има лоша реклама

Диалогът е приблизителен. Води се многократно в периода март - септември 2009...към цялата статия

7 стъпки за успешна социално медийна стратегия...към цялата статия

Инвестирайте в реклама по време на криза

Това не е наш съвет, а съвет на един от най-авторитетните всекидневници Financial Times....към цялата статия

Забраняват рекламата на цигари

Закон за пълна забрана за рекламата на тютюневи изделия се подготвя в парламента, съобщиха от ГЕРБ...към цялата статия

Премахват незаконните рекламни съоръжения

До края на годината трябва да се премахнат всички незаконни рекламни съоръжения...към цялата статия

Свържете се с нас:

My status

офис: гр. Варна, бул. "Христо Смирненски" 1, местност "Сотира"

мобилен: +359 884 214 882

тел.: +359 52 600 551

e-mail: nova_reklama@mail.bg

 
 

Няколко аномалии са най-интересното на рекламния пазар през 2013г., показа годишният форум на индустрията

Събитието събира рекламната индустрия за оценка на случилото се през последната година и прогноза за предстоящата. Изводите за 2013 г. и този път не бяха добри, а очакванията за 2014 г. - студени. Притеснението идва заради две аномалии - свиването на интернет рекламата, което противоречи на логиката, и територията на рекламодателите, където "пазарен принцип" е все по-рядко срещана концепция. Ако съдим по минорните тонове, дребния шрифт и притъмненото осветление на последния AdForum - тази обстановка е накарала браншът да притихне съвсем. 

Според председателя на браншовата организация БАКА Красимир Гергов (и негови неназовани източници) в края на пролетта ни очаква нова европейска криза. Независимо дали това предсказание ще се сбъдне, в оглавявания от него сектор ще трябва спешно да се влее нова енергия. В противен случай индустрията я чакат още по-лоши моменти. 

На две скорости

Отличниците през 2013 г. отново са телевизионната и външната реклама, стана ясно на AdForum. Приходите на първия пазар са пораснали брутно с 18%, нетно с 3.6%, а като дял от общата реклама - с между 2 и 4 процента. Във външната реклама пък са инвестирани малко над 2% повече от 2012 г. Съоръженията в София и големите градове са все по-заети. Фирмите доставчици на такъв вид реклама предлагат нови формати, а рекламодателите са готови да ги наемат. "Компаниите все по-активно рекламират на ротационни скролери (билбордове със сменящи се реклами - бел. авт.), което е положително развитие, макар и закъсняло с десет  години", обясни на AdForum Иво Цеков от медиа агенция "Пиеро 97". С други думи, в част от традиционните медии ситуацията е сравнително стабилна.

"Старите и познати проблеми в сектора не са претърпели никакво развитие." Така обобщават от "Пиеро 97" ситуацията на печатния и радиопазара през 2013 г. Вестниците и списанията продължават да не се одитират. Едва две радиостанции мерят аудиторията си чрез пийпълметрия. "Междуфирмената задлъжнялост в страната се отразява критично на заетите в бранша: рекламодатели-агенции-медии", допълва описанието на обстановката Иво Цеков. Обществените поръчки са основен двигател на двата медийни канала, смята той. Цеков цитира случаи на закъснение на държавата за разплащане от над шест месеца, което е "критично дълго".

На сивия фон на традиционните медии тази година се вижда и притеснително червено петно. Интернет рекламата се е свила - само преди две седмици IAB България премери 7-процентов спад. Според БАКА и "Пиеро 97" потъването в "пазара с най-голям потенциал" е 16.9%. Каква е причината за това сътресение? Вече традиционното обяснение е пренасочването на бюджети на рекламодатели към Facebook и Google, за които липсват данни. Според изчисленията на агенциите става въпрос за около 22-23 млн. лв., смята Цеков. През 2013 г. от пазара изчезнаха и най-големите (поне официално) рекламодатели за 2012 г. - компаниите за онлайн залагания. 

Държавата диктува

Забележката тук е, че ръстът в телевизията съществува до голяма степен благодарение на държавата. "Този ръст се дължи почти изцяло на телевизионни бюджети по обществени поръчки на министерства и общини, както и на парламентарните избори през май 2013 г.," коментира Иво Цеков. Ключова роля през последната година е имала кампанията "Абе, момче, как да го свържа?" за цифровизацията на ефира, благодарение на която 19 млн. лв. трябва да са били разпределени между медиите от свързаните с Красимир Гергов агенции "Арчър айдиас" и "Пиеро 97". През цялата 2013 г. държавата е дала с над 70% повече пари за реклама (предимно благодарение на кампаниите за попупяризация на еврофондовете). "Битка без регламент е борбата за спечелване на всяка обществена поръчка", каза по този повод Иво Цеков от "Пиеро 97".

Ако съдим по компаниите, които привидно дават най-много пари за реклама в телевизия и преса (защото само за тези два канала има данни), и сред пазарните играчи има нов господар. През 2013 г. Vivacom е отскочила от десето до първо място по големина на сумата, инвестирана в телевизионна реклама. Над шест процента от всички инвестиции са дошли от телекома, чиито мажоритарен собственик е Цветан Василев, показват данните на "Пиеро 97". Според мониторинга на Be Media Consultant общият бюджет на Vivacom през 2013 г. е над 60 млн. лв., или тройно повече, отколкото година по-рано. В печатните издания пък най-много пари на теория трябва да е дала също свързаната с Цветан Василев TV7 (два процента от общите средства), следвана от ресторанта Riverside (собственост на "Балканска медийна компания" на майката на депутата Делян Пеевски - Ирена Кръстева), Министерството на земеделието и храните и Министерството на транспорта.

 

Рекламен пазар

   

....>Начало ....>Услуги ....>Продукти ....>Клиенти ....>Форум ....>Контакти

Copyright 2010, nova-reklama.hit.bg All rights reserved.
Designed by NOVA Adv.
Форум за реклама